Bugün 31 Aralık. Berkant Akgürgen, Muhterem Nur, Muhsin Yazıcıoğlu, Ceza, Deniz Çakır, Hikmet Karagöz, Yıldız Kültür ve Birsen Menekşeli'nin doğum günü.
BRT Yayın Grubu olarak aramızda olmayanları saygı ile anarken, yaşayan değerlerimize uzun, sağlıklı, başarılı ömürler dileriz.
Doğum günü: Berkant (Berkant Akgürgen) kimdir?
Berkant Akgürgen, (d. 31 Aralık 1938, Ankara) - (ö. 1 Ekim 2012, İstanbul)
Berkant Akgürgen, babası Hasan Akgürgen'in Köy Enstitülerindeki görevi nedeniyle Ankara'nın Hasanoğlan Köyü'nde 31 Aralık 1938 tarihinde dünyaya gelmişti.
1945 yılında ilkokula Hasanoğlan Köy Enstitüsü'nde başlayan Berkant, babasının tayini çıkınca eğitimine önce Bilecik sonra da Denizli'de devam etti. Ortaöğrenim yıllarında mızıka ile edindiği müzik tutkusunu, piyano çalmaya başlayarak sürdüren Berkant, 1956 yılında yatılı olarak okuduğu Denizli Lisesi' nden mezun oldu.
İlk kez 1957 yılında Ankara'da bir düğün salonunda "Üstün Poyrazoğlu Orkestrası" ile sahneye çıktı. Aynı yıl kurduğu "Jüpiter Kenteti" adlı müzik topluluğu ile gece kulüplerinde çalıştı. Bu süreçte tanınmasının ardından TRT Ankara Radyosu'nda program yapmaya başladı. Askerlik sürecinde bando takımında yer almasının ardından İstanbul'a giderek saksafon öğrendi.
1964'te Ankara'da Yurdaer Doğulu ile orkestra kurarak çalışmalarını sürdürdü. 1965 yılında Vasfi Uçaroğlu Orkestrası'na solist olarak katılan Berkant, ilk plağını aynı yıl çıkardı. Sezen Cumhur Önal, Metin Bükey ve Teoman Alpay ile de çalışan sanatçı, 1967 yılında çıkardığı Samanyolu adlı şarkısıyla çok kısa sürede zirveye tırmandı.
1967'de sinema alanında da yer alan Berkant, 1971 yılına kadar çeşitli filmlerde rol aldı. Beste ve şarkı sözü uyarlaması, yazarlığı yaptı.
Berkant'ın seslendirdiği, sözlerini Teoman Alpay'ın yazdığı ve bestesi Metin Bükey'e ait olan "Samanyolu" adlı şarkı, 1969 yılında Hollandalı pop şarkıcısı David Alexander Winter tarafından "Oh Lady Mary" adıyla seslendirilince batıda da tanınan bir parça haline geldi. Fakat parçayı tüm dünyada tanıtan şarkıcı Patricia Carli olmuştur.
Şarkının plağı 1968 yılında 100.000'in üzerinde satarak Türkiye'de platin plak alan ilk plâk olmuştur.
Bir süredir akciğer kanseri teşhisi ile tedavi gören ve daha sonra evinde yaşadığı nefes darlığı sorunu nedeniyle durumu kötüleşen Berkant Akgürgen 1 Ekim 2012 tarihinde İstanbul'da ölmüştür.
Doğum günü: Muhterem Nur kimdir?
Muhterem Nur'un gerçek adı Aysel Kısa'dır ve 31 Aralık 1932 yılında Manastır'da doğmuştur. Muhterem Nur'un asıl adı Olga'dır. Annesini ve babasını hiç bilmedi. Daha sonra "teyze" dediği bir kadın tarafından büyütüldü. 1942'de, İkinci Dünya Savaşı'nın dehşeti içinden bir kamyonun altında İstanbul'a kaçırıldı. Eyüp'e yerleştiler. "Teyze"si ona yeni bir nüfus cüzdanı çıkardı ve nüfûsa Muhterem Kısa adı ile kaydedildi.
İlkokulu Eyüp'te bitirdi, 14 yaşında yine Eyüp'te bir dokuma fabrikasında çalışma hayatına başladı. Bir subay ile evlendi ve bir oğlu oldu. 1950'lerin başlarında, mahalleden arkadaşı, Bulgaristan göçmeni Üftâde ile Beyoğlu turlarına başladı. Onu Beyoğlu'nda ilk keşfeden kişi, orada inzibat subayı olan, sonradan Film San Vakfı başkanı olacak Ümit Utku'ydu.
İlk film teklifini 1950'lerin başında Muharrem Gürses'ten aldı. Yıldızlar Revüsü filminde figüran olarak sinema hayatına 1951'de başladı. İkinci filmi ise (1952), Osman Seden'in yönettiği "Kanun Namına"ydı. Bu filmlerdeki adı Aysel Utku'ydu. Daha sonra Ümit Utku'nun önerisiyle Muhterem Nur ismini kullanmaya başladı.
Boş Beşik, başrol oynadığı ilk film oldu. 1958 yapımı "Üç Arkadaş", Muhterem Nur'u "yıldız" sınıfına taşıdı. Fikret Hakan, Salih Tozan ve Semih Sezerli gibi üç "dev" oyuncu ile başrolü paylaştı.
Muhterem Nur sevgisi, 1960'larda, belki ancak sonraki "Türkân Şoray sevgisi" ile karşılaştırılabilecek bir boyuta ulaştı. Bu kıyaslamayı yapanlardan biri de Türk sinemasının en yetkin uzmanlarından Âgâh Özgüç'tü. Özgüç, vardığı sonucu şöyle ifade etmişti: "Bugün o mertebeye Türkân bile erişemedi. Sultan oldu ama Muhterem'in gördüğü sevgiyi göremedi."
Muhterem Nur ikinci evliliğini gazeteci-aktör Işın Kaan ile yapmış ve 1963 yılında ayrılmıştır. 1986 yılında Müslüm Gürses ile evlendi.
20 Mart 2020 tarihinde sabah 06:30'da tedavi gördüğü İstinye Devlet Hastanesi'nde öldü. Aynı gün kılınan cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'nda, eşi Müslüm Gürses'le aynı mezara defnedildi.
Doğum günü: Muhsin Yazıcıoğlu kimdir?
(31 Aralık 1954, Elmalı, Şarkışla – 25 Mart 2009, Göksun), Türk Siyasetçi, Veteriner hekim ve Ülkücü lider. Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı, 19., 20., ve 23. dönem TBMM Sivas milletvekili ve Büyük Birlik Partisi’nin kurucusu ve ilk genel başkanıdır. 25 Mart 2009 tarihinde helikopter kazasında Kahramanmaraş’ta şüpheli bir şekilde hayatını kaybetti.
31 Aralık 1954 günü Halit ve Fidan Yazıcıoğlu çiftinin son çocuğu olarak Sivas’ın Şarkışla ilçesinin Elmalı köyünde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Şarkışla’da yaptıktan sonra Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi’ni bitirdi. Eşi Gülefer Yazıcıoğlu ile de burada tanışıp evlenen Muhsin Yazıcıoğlu 2 çocuk babası idi.
1968 yılında Şarkışla’da Genç Ülkücüler Hareketi’ne katıldı; üniversite eğitimi için 1972’de Ankara’ya geldikten sonra da Ülkü Ocakları Genel Merkezi’nde görev yapmaya başladı. Sırasıyla Ülkü Ocakları Genel Başkan Yardımcılığı ve Ülkü Ocakları Genel Başkanlığı’nda bulundu. 1978 yılında faaliyete geçen Ülkücü Gençlik Derneği’nin de kurucu Genel Başkanı oldu. Bu dönemde yaşanan Bahçelievler ve Kahramanmaraş katliamlarıyla suçlandı fakat yargı tarafından suçsuz bulundu ve serbest bırakıldı. 1980 sonrası yapılan yargılamalarda da beş yılı hücrede olmak üzere yedi buçuk yıl hapishanede yattı. Daha sonra suçsuz bulundu ve beraat etti.
1978 yılında Abdullah Çatlı ve Mustafa Pehlivanoğlu yakalanınca, “Ankara’ya geldiklerinden bir saat kadar sonra şubeye telefon açarak, “Bu size son ihtarım. Abdullah Çatlı’yı bırakmazsanız Ankara’nın 150 yerinde bomba patlatacağız” diyerek emniyeti tehdit ettiği rivayet edilir. Bir iddiadan ibaret olan bu bilginin bir kesinliği yoktur. 1978 yılında Alevi vatandaşlara karşı düzenlenen katliamın ÜGD başkanı olarak tertipçisi olmakla suçlanmış ve daha sonra suçsuzluğuna kanaat getirilerek beraat etmiştir.
1980 yılına kadar Milliyetçi Hareket Partisi’nde Genel Başkan Müşavirliği görevinde bulundu., 12 Eylül 1980’den sonra MHP ve Ülkücü Kuruluşlar Davası’nda yargılandı. 5,5 yılı hücrede olmak üzere 7,5 yıl Mamak Cezaevi’nde kaldı. Burada Üşüyorum adlı bir şiir yazdı.
Yazıcıoğlu, 7 Temmuz 1992’de, “içinde bulunduğu partinin siyasi anlayışıyla uyuşamadığı” gerekçesiyle 5 milletvekili arkadaşı ile beraber MÇP’den ayrıldı. 29 Ocak 1993’te, MÇP’ den ayrılan bir grup arkadaşı ile beraber Büyük Birlik Partisi’ni (BBP) kurdu ve partinin Genel Başkanı oldu.
24 Aralık 1995 tarihinde yapılan erken genel seçimlerinde ANAP-BBP ittifakından 20. Dönem Sivas milletvekili olarak yeniden TBMM’ye girdi. 28 Şubat 1996 yılında ANAP’tan istifa ederek, BBP’ye döndü. 8 Ekim 2000 tarihindeki 4., 20 Temmuz 2003 tarihli 5. ve 30 Nisan 2006 tarihli 6. Olağan ve 15 Nisan 2007 tarihli 2. Olağanüstü Büyük Kurultaylarda yeniden genel başkan seçildi.
22 Temmuz 2007 seçimlerinde Sivas’tan bağımsız milletvekili olarak TBMM’ye girdi ve seçimlerden önce bıraktığı BBP Genel Başkanlığına tekrar seçildi.
Cezaevinden çıktıktan sonra, cezaevindeki ülkücüler ve onların ailelerine yardım amacıyla kurulan Sosyal Güvenlik ve Eğitim Vakfı’nın başkanlığını yaptı. Yazıcıoğlu, 1987’de Milliyetçi Çalışma Partisi’ne (MÇP) girdi ve Genel Sekreter Yardımcılığı görevinde bulundu. 20 Ekim 1991 Milletvekili Genel Seçimlerinde, Refah Partisi (RP), Milliyetçi Çalışma Partisi (MÇP) ve Islahatçı Demokrasi Partisi’nin (IDP) oluşturduğu ittifak bünyesinde milletvekili adayı olan Muhsin Yazıcıoğlu, Sivas’tan milletvekili seçildi.
Yazıcıoğlu, 7 Temmuz 1992’de, “içinde bulunduğu partinin siyasi anlayışıyla uyuşamadığı” gerekçesiyle 5 milletvekili arkadaşı ile beraber MÇP’den ayrıldı. 29 Ocak 1993’te, MÇP’ den ayrılan bir grup arkadaşı ile beraber Büyük Birlik Partisi’ni (BBP) kurdu ve partinin Genel Başkanı oldu.
24 Aralık 1995 tarihinde yapılan erken genel seçimlerinde ANAP-BBP ittifakından 20. Dönem Sivas milletvekili olarak yeniden TBMM’ye girdi. 28 Şubat 1996 yılında ANAP’tan istifa ederek, BBP’ye döndü. 8 Ekim 2000 tarihindeki 4., 20 Temmuz 2003 tarihli 5. ve 30 Nisan 2006 tarihli 6. Olağan ve 15 Nisan 2007 tarihli 2. Olağanüstü Büyük Kurultaylarda yeniden genel başkan seçildi.
22 Temmuz 2007 seçimlerinde Sivas’tan bağımsız milletvekili olarak TBMM’ye girdi ve seçimlerden önce bıraktığı BBP Genel Başkanlığına tekrar seçildi.
Doğum günü: Ceza kimdir?
Ceza (d. 31 Aralık 1976; Üsküdar, İstanbul) ya da gerçek adıyla Bilgin Özçalkan, Türk rap müzisyeni ve söz yazarı.
Danyal Özçalkan ve Servet Özçalkan'ın oğlu olarak 31 Aralık 1976 tarihinde Üsküdar'da dünyaya geldi fakat nüfus cüzdanında 1 Ocak 1977 olarak kayıt edilmiştir. Küçük yaştan itibaren rap müzikle ilgilenmeye başladı. Ceza takma adını atışmalarda rakiplerin ve seyircilerin cezamız geldi demelerinden ötürü bu ismi almıştır. Public Enemy grubundan çok etkilendiğini söyleyen Ceza, sert sözlerin raple dışarıya nasıl vurulduğunu görüp kendine takma isim olarak Fatalrhymer da ekleyip Ceza a.k.a Fatalrhymer oldu. Bu arada eğitimini tamamlayıp iş hayatına atıldı. Bir elektrik teknisyeni olarak bir yandan iş hayatına devam eden Ceza bir yandan da rap hayatına hız verdi. Hem işin hem rapin bir arada gitmediğini gören Ceza teknisyenlikten istifa etti ve kendini tamamen rap müziğe adadı.
Yerleşke 2023 adlı dergiye 2009 yılında verdiği röportajda aslen Çankırılı olduğunu, 3 göbektir İstanbul'da yaşadıklarını ve soyadlarının daha önce Sarımehmetoğlu olarak geçtiğini ve Çanakkale Savaşı'nda ailesinden 7 şehit verdiğini beyan etmiştir.[1] Kardeşi Ayben de rap müzik yapmaktadır.
Ceza, annesi Servet Özçalkan'ı 5 Ocak 2004'te,[2] babası Danyal Özçalkan'ı ise 7 Haziran 2019 tarihinde kaybetti.[3]
Kariyeri
1995-1996 yılında Uslanmaz Çocuklar Senfonisi (U.C.S) grubunu kurdu. Grup kapanınca 1997-1998 yılında konserler verdi. Nefret 2000 yılında Hammer Müzik'le anlaşıp Meclisi Ala - İstanbul albümünü çıkardı. 2001 yılında Anahtar albümü geldi. Albümle aynı adı taşıyan parçaya profesyonel bir video klip çekildi. Bu albümle çok iyi bir çıkış yakaladı. Bu süreç içinde birçok konserler verdi.
Ceza en büyük çıkışlarından birini de 2004 yılında gerçekleştirdi. En büyük rock müzik organizasyonlarından biri olan RockIstanbul'da sahne almasının yanı sıra popüler müziğin önemli isimlerine rap vokalleriyle katılma başarısını gösterdi. Burcu Güneş'in Ay Şahit adlı yeni albümünde yer alan "Sahilden" şarkısında Güneş'e eşlik eden Ceza, Candan Erçetin ile birlikte de şarkı söyleme şansına erişti. Sanatçının Melek albümünde bulunan "Şehir" adlı parçada katkıları bulunmuştur. 2005 yılında, Fatih Akın'ın yönettiği İstanbul Hatırası: Köprüyü Geçmek belgeselinde ve Fatih Akın'ın senarist ekibinde bulunduğu Kebab Connection filminde rol almıştır.
Bu iki ismin ardından müzisyen Mercan Dede'nin Su albümünde Ceza'ya da yer verildi. Ceza'nın yaptığı 2006'da Yerli Plaka albümünde Gelsin Hayat Bildiği Gibi şarkısında Sezen Aksu ile düet yapmıştır. Ayrıca Sezen Aksu ile "Şinanay" şarkısında da düet yapmıştır 2008'in son aylarında başlayan Adanalı adlı dizinin müziği de Ceza'nın Yerli Plaka albümündeki çeşitli şarkılar yer almıştır. Ayrıca 2011 yılında Tech N9ne isimli ABD'li rap sanatçısı ile All 6's and 7's albümünde düet yapmıştır ve ilk defa yabancı bir albümde Türkçe şarkı söyleyen Türk sanatçı olmuştur.
Ceza, Esquire dergisiyle yaptığı röportajda, albümlerinde şarkı sözlerini, müzikal çalışmalar tamamlandıktan sonra yazdığını ve bunun çok kısa bir sürede gerçekleştiğini söyleyen Ceza, hip hop ve rapin aynı olarak algılanmasına da tepki gösteriyor,
“Hip hop'u bir Ağaç olarak düşünürseniz, rap onun dallarından biridir. [4]„
diyor. 2007'de Mercan Dede'nin 800 albümünde Tutsak şarkısında Yıldız Tilbe ile düet yapmıştır. 2009'da Bomba Plak'ı çıkartmıştır. Killa Hakan ile ortak hazırladığı albüm, 2 tanedir. Birisi Türkiye'de satışa çıkmıştır, diğeri Almanya'da satışa çıkacaktır. Delight adlı şarkıya klip çekilmiştir. Killa Hakan'ın Solo albümü Volume Maximum Albümden 10 feati vardır. Alles Tamam ve Allerbesten Rapper şarkılarına klip çekilmiştir. 18 haziran 2010'da Onuncu Köy Albümü çıkmıştır. "Bir Minik Mikrofon" adlı şarkıya klip çekilmiştir. Albümün ikinci klibi ise Dünden Ne Kaldı adlı parçaya çekilmiştir. 2010 yılında İstanbulls Boks takımına İstanbulls Akıl - Bilek - Yürek isimli parçayı yapmıştır. Daha sonra ise yine Onuncu Köy albümünden "Kim Bilir" adlı parçaya klip çekilmiştir. Hiphoplife tarafından desteklenen Organize Oluyoruz vol. 1 albümüne "Sende Biraz Delisin" şarkısı ile katkıda bulunmuştur ve bu şarkıya klipte çekilmiştir. Son olarak Türk Marşı'nın Rap versiyonu ile büyük bir ivme kazanmıştır.
Rock'n Coke gibi birçok festivallerde konser vermiştir. 2009 ve 2010 yılında ardı ardına 2 kez Fanta Gençlik Festivali'nde yer almıştır. Ayrıca internet sitesi "myspace"deki bir oylamada dünyaca ünlü isimleri geride bırakarak ABD'deki bir festivale katılmıştır. MTV EMA'da ödül alan ilk Türk sanatçı başarısını da göstermiştir. Bir zamanlar birlikte çalıştığı Sagopa Kajmer ile araları açılmıştır.
Killa Hakan'ın albümü Son Mohakan da Fantastik Dört isimli parçaya Eko Fresh ve Summer Cem ile birlikte konuk olmuştur ve bir de bu parçaya klip çekilmiştir.
Ceza'nın son albümü Suspus 26 Mayıs 2015'te piyasaya sürüldü. Albümünün ismini de taşıyan "Suspus" isimli parçaya klip çekmiştir ve birçok parçaya daha klip çekmek istediğini de duyurmuştur.
26 Aralık 2019 tarihinde Ceza Beatcoin adında yeni single'ı kliple birlikte çıkarmıştır.
26 Şubat 2022 tarihinde Hiphoplife youtube kanalında yayımlanan Red Bull 64 Bars programında GOKO!'nun prodüktörlüğünü yaptığı Bakabaka şarkısını çıkarmıştır.
Doğum günü: Deniz Çakır kimdir?
Deniz Çakır, 31 Aralık 1982 tarihinde Ankara'da dünyaya geldi. Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü'nden mezun oldu. İlk oyunculuk deneyimi olan “Kadın İsterse” dizisinde, Alev rolüyle dikkatleri üzerine çekti. Daha sonra “Yaprak Dökümü” dizisindeki Ferhunde karakteriyle başarılı bir oyunculuk sergiledi ve oldukça ses getirdi. Oyuncu, rol aldığı diziler dışında seslendirme çalışmaları yaptı ve sinema filmlerinde oynadı. 2015-2018 yılları arasında başlayan “Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz” adlı yapımda rol alan Deniz Çakır, son olarak 2019 yılında “Vurgun” adlı dizide Reyhan karakterine hayat verdi.
Deniz Çakır’ın Oynadığı Diziler
Vurgun / Reyhan / 2019 Eşkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz / Meryem / 2015-18 Yasak / Calibe / 2014 Muhteşem Yüzyıl / Şah Sultan / 2013 İffet / 2011 Yaprak Dökümü / Ferhunde / 2006-10 Evet Benim İşte Benim / 2006 İki Arada Aşk / Gizem / 2005 Kadın İsterse / Alev / 2004-06
Deniz Çakır’ın Oynadığı Filmler
Ya Sonra / Didem / 2011 40 / Sevda Hemşire / 2009 Kako Si? / Lidya / 2009
Doğum günü: Hikmet Karagöz kimdir?
Karagöz, 'Bizimkiler' dizisinde canlandırdığı 'Abbas' karakteriyle hafızlara kazınmıştı.
1946 Samsun doğumlu olan Hikmet Karagöz, oyunculuğun yanı sıra ressamlık da yapıyordu.
1962-1963 yıllarında Eminönü Halkevi'nde amatör olarak tiyatroya başlayan sanatçı, 1964'te Küçük Sahne Ulvi Uraz Tiyatrosu'nda profesyonel oldu. 1974 yılında Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz'la TV yapımlarında rol almaya başladı. Sinemaya geçişi "Faize Hücum" filmiyle 1982'de oldu. Bizimkiler dizisindeki 'Abbas' rolüyle geniş kitlelerce tanındı. 1986'dan beri ağırlıklı suluboya olmak üzere resim yapıyordu.
Karagöz, Memleket, Tatar Ramazan, Bir Aşk Hikayesi ve Deli Yürek gibi dizilerde de rol almıştı.
Doğum günü: Yıldız Kültür kimdir?
Tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu. 31 Aralık 1944, Ankara doğumlu. Ankara Devlet Konservatuarı Yüksek Bölümü mezunu.
Türk Tiyatrosu ve Yeşilçam Sinemasının duayenlerinden Yıldız Kültür, tiyatro çalışmaları yanı sıra 1980 yılından itibaren Mahmut Mangal, Menekşe ile Halil, İstanbul Sokakları, Kuruluş: Osman, Seni Çok Bekledim, Kardeşlerim gibi çeşitli film ve dizilerde yer aldı. Yeni projelerde yer almayı sürdürmektedir.
Rol Aldığı Bazı Tiyatro Oyunları:
İyi Geceler Anne / Kız - 1992
Fazilet Eczanesi / Leman - 1982
Ödülleri:
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (Issız Adam) / 2. Yeşilçam Ödülleri 2009
Rol Aldığı Film ve Diziler:
Kardeşlerim (Sevgi Teyze, TV Dizisi 2022)
Eflatun (Büyük Hala, Sinema Filmi 2021)
Seni Çok Bekledim (TV Dizisi 2020)
Kuruluş: Osman (Rabia Ana, TV Dizisi 2020)
Seni Kimler Aldı (Leman Hanım, TV Dizisi 2017)
Kalk Gidelim (Mümine Dal, TV Dizisi 2017-2018)
Hadi Be Oğlum (Sinema Filmi 2017)
İstanbul Sokakları (Fırat'ın Annesi Şükriye, TV Dizisi 2016)
Kocamın Ailesi (2 Sezon, Hikmet, TV Dizisi 2014-2015)
Seni Seviyorum Adamım (Müjgan, Sinema Filmi 2014)
Mucize (Hene, Sinema Filmi 2014)
Firuze (TV Dizisi 2013)
Merhaba Hayat (TV Dizisi 2012)
Karadayı (Kader, TV Dizisi 2012)
Küçük Sırlar (2 Sezon, Fikriye, TV Dizisi 2010-2011)
Behzat Ç. Bir Ankara Polisiyesi (2. Sezon, Patron, TV Dizisi 2011)
Güneşi Gördüm (Pakize, Sinema Filmi 2009)
Aşkın İkinci Yarısı (Babaanne, Sinema Filmi 2009)
Issız Adam (Müzeyyen, Sinema Filmi 2008)
Melekler Korusun (2 Sezon, Kehribar, TV Dizisi 2008-2009)
Menekşe ile Halil (Zarif Nine, (13 Bölüm, TV Dizisi 2007)
Adem'in Trenleri (Hala, Sinema Filmi 2007)
Kabuslar Evi: Tanıdık Yabancı (Peride, TV Dizisi 2006)
Hatırla Sevgili (Halime, TV Dizisi 2006)
Kırık Kanatlar (Fatma, TV Dizisi 2005)
Aşka Sürgün (Sultan Şahvar, TV Dizisi 2005)
Dudaktan Kalbe (Şahsen Meriçoğlu, TV Filmi 2004)
Mahmut Mangal (TV Dizisi 1980)
Doğum günü: Birsen Menekşeli kimdir?
Birsen Menekşeli, ya da gerçek adıyla Birsen Karadağlı, (31 Aralık 1940, İstanbul - ), Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusudur.
31 Aralık 1940 tarihinde İstanbul’da doğan sanatçının, gerçek adı Birsen Karadağlı’dır. Çocuk yaşlarda üç yıl bale çalıştı. Hukuk Fakültesi’nde okurken, okulu yarım bırakarak çalışma hayatına atıldı. TRT Ankara Radyosu'na giren Menekşeli, Nedim Otyam'ın yönetiminde 10 yıl süreyle radyoda çocuk programları yaptı. Yine Nedim Otyam'ın desteğiyle, 1961'de "Afacan" filmiyle sinema oyunculuğuna başladı. Sinema oyunculuğunun yanında, tiyatroda da sahne alarak, Bulvar, Azak ve Tevfik Bilge Tiyatrolarında oyunculuk yaptı. TODER üyesi olan sanatçı, 1973 yılında bıraktığı mesleğine, 2006 yılında yeniden dönerek, Veysel Karani (2007), Şol Cennet’in Irmakları (2008), Esma (2011) gibi televizyon filmlerinde de yer aldı.
Filmografi
TV Filmi
2006: Annenin Oyunu
2006: Annenin Vasiyeti
2006: Baba Evi
2006: Bayram
2007: Anneler Günü
2007: Rızk
2007: Secde
2007: Veysel Karani
2008: Cennet Irmakları
2008: Şol Cennetin Irmakları
2008: Tuba Dalları
2011: Esma
Sinema Filmi[değiştir | kaynağı değiştir]
1961: Afacan
1961: Benim Küçük Meleğim
1961: İnleyen Dağlar
1961: Senin İçin Affettim
1961: Şeytanın Kılıcı
1961: Şoför Ahmet
1961: Vatan Fedaileri
1962: Atı Alan Üsküdar'ı Geçti
1962: Beş Hikâye (5. Bölüm)
1962: Hayat Bazen Tatlıdır
1962: Ölmek İstiyorum
1962: Sahte Nikah
1962: Sevgiliye Söz Verdim
1962: Yumurcak Faka Basmaz
1963: Beni Osman Öldürdü
1963: Ölüm Pazarı
1963: Şoförün Kısmeti
1964: Baba Hasreti
1964: Çapkın Efe
1964: Dağ Başını Duman Almış
1964: Halk Çocuğu
1964: Hazreti İbrahim
1964: Kırk Küçük Anne
1964: Kocatepe'nin Üç Süvarisi
1965: Haremde Dört Kadın
1965: Kırık Hayatlar
1965: Affedilmeyen Günah
1965: Aman Dünya Ne Dar İmiş
1965: Bize Türk Derler
1965: Eller Yukarı
1965: Hazreti Yusuf'un Hayatı
1965: Şeker Gibi Kızlar
1966: Tilki Selim / Hedefdekiler
1966: Bombacı Emine
1966: Dört Kurşun
1966: Yumrukların Kanunu
1967: Benim Adım Kerim
1967: Şeytanın Oğlu
1967: Yüzbaşı Kemal / Acı İntikam
1967: Hesap Günü
1968: Marmara Hasan
1968: Belalı Beşler
1968: Kardeşim Benim - Kargacı Halil
1969: Osman Efe
1969: Tütüncü Kız Emine
1970: Onu Allah Affetsin
1970: Aşk Ve Tabanca
1973: Hazreti Ömer
1973: Memiş İle İbiş Gangsterlere Karşı
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.