Önergesinde, Şubat ayında Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Dışişleri Bakanı’nın Şam’ı ziyaret etmesine ve bu ziyaretin ardından Avrupa basınında çıkan iddialara dikkat çeken Özdemir, Türkiye’nin Suriye ile Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) anlaşması yapmasının bazı Batılı ülkeler tarafından engellenmeye çalışıldığını belirtti.
Özellikle Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas’ın, “Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Suriye ile MEB anlaşması imzalanmayacağına dair söz verdiği” yönündeki açıklamasının Yunan basınında yer aldığını hatırlatan Özdemir, bu konuda kamuoyunun bilgilendirilmediğini vurguladı.
Milletvekili Özdemir’in Bakan Fidan’a yönelttiği sorular ise şöyle:
- Türkiye’nin, Suriye ile deniz yetki alanları konusunda kısa veya orta vadeli bir anlaşma planı var mıdır?
- Avrupa Birliği veya üçüncü ülkeler tarafından, Suriye’ye Türkiye ile deniz yetki alanları konusunda baskı yapıldığına dair bir değerlendirme mevcut mudur?
- Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki deniz yetki alanlarına ilişkin dış politika öncelikleri nelerdir? Bu öncelikler kamuoyuyla ne zaman ve nasıl paylaşılacaktır?
- Türkiye’nin etkisi altındaki Suriye Geçici Hükümeti Lideri Ahmed el Şa'ra'nın, GKRY Dışişleri Bakanı’nı “Kıbrıs Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı” ve GKRY bayrağı ile kabul etmesine rağmen, KKTC Dışişleri Bakanı’nı aynı şekilde kabul etmesi yönünde bir girişim olmuş mudur?
Özdemir, söz konusu soruların Türkiye’nin dış politikası açısından kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi adına önemli olduğunu vurguladı.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.