AHMET SELİM TEYMUR Biyografisi

Ahmet Selim Teymur kimdir?
1923 yılında Trabzon'da doğdu. Babası Mürşit Teymur'dur. İlk ve orta öğrenimini Trabzon'da yapan Ahmet Selim Teymur İstanbul Hukuk Fakültesini bitirmiştir.İlk görev yeri Ahlat' tır. Daha sonra, Tirebolu ve Giresun'da hâkimlik yaptı. 1950'de Trabzon'a gelen Teymur 27 yıl aralıksız Trabzon Asliye Ceza Hâkimi olarak görev yaptı. 1977 yılında kendi isteği ile emekli oldu.
Musikiye ve sanata karşı sonsuz bir meyli olan Teymur, emeklilikten sonra Trabzon' da sanat çalışmalarına hız verdi. Bu arada Karadeniz Gazetesi'nde "Kıyı" başlığı altında başlattığı köşe yazarlığını, Kuzey Haber Gazetesi'nde sürdürdü. Basına karşı özel bir merakı olan Teymur'un 1960'lı yıllarda çıkan haftalık Yeniyol gazetesinde de devamlı yazıları çıkmıştır. Kıyı Dergisi 'nin manevi ve isimsiz mimarı olan Teymur bu konuda hayli emek harcamıştır.Ahmet Selim Teymur, çok yönlü bir insandı. Öğrenciliğinde başladığı musiki çalışmalarını ilerletti, bu konuda üstat oldu. Kemençeyi ilk defa koroya sokan kişiydi. 1949 yılında İstanbul Radyosu'nda 17 dakika süren bir konser vermiştir. Türk Musikisinin tabii sesleriyle seven ve gelişmesine çalışan Teymur bu konularda araştırmalar yaptı ve üç ciltlik "Türk Musikisi" isimli eserini yayınladı.
Sahasında tutulan bu eser İstanbul ve Ankara musiki çevrelerinde ders kitabı olarak faydalanıldı.Trabzon Liselerinden Yetişenler Derneği'nin en son sekiz yıl ikinci başkanlığını yapmış, bu dönemde musiki çalışmalarını büyük bir titizlikle sürdürmüştür. Bugün Trabzon'da Türk Musikisine bir ilgi varsa, bunda en büyük pay Ahmet Selim Teymur' undur.
Son altı ay içinde kalp rahatsızlığı geçiren Teymur, tedavi edilmiş ise de en son krizden kurtulamayarak 3 Nisan 1985'te vefat etti.
Teymur' un Şehnaz, Gülnaz ve Itri isimlerinde üç çocuğu var.
Vefatından sonra 25 Nisan 1985 günü, şair Ahmet Özer Trabzon Radyosu'ndan Ahmet Selim Teymur için yaptığı konuşmada şunlar vurguluyordu:
”Trabzon'un bağrından yetişip, yine Trabzon'da 5 Nisan 1985 Cuma günü dostlarının ellerinde ebediyete uğurladığımız Ahmet Selim TEYMUR' un 62 yıllık hayatı, denebilir ki Türk kültürüne hizmetle geçmiştir. O, yalnız hâkimlik görevi ile yetinmedi. Sanatın çeşitli dallarında üstat denecek derecede meziyetlere sahipti. Zamanı en iyi değerlendirerek kültür ve sanat alanlarında çeşitli olgun meyveler vermesini de bildi, prensiplere karşı olan sadakati, efendiliği, kibar ve hassas kişiliği ile herkesin sevgi ve saygısını kazanmasını bilmişti.
Ahmet Selim TEYMUR, iyi bir hakim, iyi bir müzisyen, iyi bir araştırmacı, hattat, değerli bir gazete, yazar, ciltçi, iyi bir fotoğrafçı.... idi. Türk milletinin kendine has sanat değerlerine karşı özel bir merakı ve kabiliyeti vardı, özellikle Türk musikisinin ehliyetsiz ellerde kötü örneklerle sunulmasına tahammül edemez, bundan üzüntü duyar, hassas kişiliği rahatsız olurdu.Daha ilk memuriyet yeri olan Ahlat' ta başlayan dergi çıkarma, basın ve yazarlık hayatı,' ömrünün sonuna kadar sürdü. Yazılarındaki sade ve samimi ifadeler ve yapmacıktan uzak külfetsiz anlatışlar, onun ne derecede değerli bir kalem sahibi olduğunu ortaya koymuştu.
Sanat zevkinin örneklerini, ömrünün yirmi yılını verdiği KIYI Dergisi'nin koleksiyonlarını incelediğimizde açıkça görürüz. Çünkü Kıyı Dergisinin tertibi, düzeni, mizanpajı, yazılarının seçimi, katlanıp hazır duruma getirilmesi hep onun zevki, el emeği idi. O, Kıyı Dergisi'nin isimsiz kahramanıydı. Sanat alanında kalıcı en büyük eseri, "Türk Musikisi" adını taşıyan üç ciltlik kitabıdır. Türkiye çapında ilgi ile karşılanan ve musiki çevrelerince büyük takdir toplayan bu kitabı için bir ömür tüketmişti. Trabzon Liselerinden Yetişenler Cemiyeti bünyesindeki Musiki çalışmaları ile Türk musikisinin gençler arasında benimsenmesinde gösterdiği gayreti, takdir etmemek mümkün mü? Doğruluk, sadakat, ahde vefa, dürüstlük... onun dikkati çeken özellikleriydi. Riyadan, gösterişten, desinlerden hoşlanmazdı. Gözü tok, gönlü zengindi. Engin kültürü, coşkun okuma merakı vardı. Hemen her konuda bilgi sahibiydi. İyi bir koleksiyoncu ve iyi bir arşivci idi. Aradığımız her kaynağı onun kütüphanesinde bulurduk.
İnsana gerçek değeri verir, karşısındakinin fikrine saygı duyardı. Kalp kırmaktan kaçınır, fakat doğru bildiğini de söylemekten geri durmazdı. 25 yıllık dostluğumuz ve arkadaşlığımız hep tatlı hatıralarla doludur. Trabzon'daki bütün sanat ve kültür çalışmalarında hatıra ilk gelen isimdi. Hizmet istenildiğinde nazlanmaz, faydalı olabilmek için kendini adeta tüketirdi. O iyi bir dosttu.
O iyi bir Trabzon efendisi idi. Yokluğuna alışmak gerçekten zor.
Şuna inanıyorum ki, Ahmet Selim TEYMUR, yaptığı üstün hizmetler, arkada bıraktığı tatlı hatıralarla Trabzon'un, Trabzonlunun gönlünde ebediyen yaşayacaktır.
Evet, o, eşi bulunmaz bir dosttu.”