Mertkent Kooperatifi'nin dün yapılan genel kurulu gerilimli geçti
ÇEVRE1978'de İğneada'daki Mert Gölü'nün çevresindeki araziyi tapuda hiçbir şerh ve kısıtlama olmadığı için 1700'ü aşkın ortaklarına yazlık konut yapmak için satın alan o zamanki adıyla TRT-B Yapı Kooperatifi, şimdiki adıyla Mertkent Yapı Kooperatifi, 2024 Genel Kurulu'nu dün gerilimli bir ortamda gerçekleştirdi.
48 yıldır devletin açtığı davalarla boğuşan kooperatifin yönetim ve denetim kurulu çalışmalarının görüşüldüğü, sürecin değerlendirildiği genel kurulda söz alan üyeler, "yazlık ev hayaliyle yaşlandıklarını, mülkiyet hakkını kutsal bilen hiçbir demokratik devletin yurttaşlarına böylesi bir işlemi reva görmediğini, tapusunun bir bölümü kıyı kenar çizgisi gerekçesiyle iptal edilen tarla vasfındaki mülk için hukuk yollarının ısrarla yürünmesinin yanısıra satışının da düşünülmesi gerektiğini" dile getirdiler. Genel Kurul'da yönetim kurulunun 2024 faaliyet raporuyla, denetim kurulunun raporu üyelere sunularak ibra edildi.
Zamanında tapu kayıtlarında hiçbir şerh ve kısıtlama olmadığı için mülkiyet hakkı tesis edilen, sonradan SİT alanı ilan edilen, göl alanının tapudan çıkarılması istenen, son olarak da yeni kıyı kenar çizgisi belirlenerek tapularının 655 dönümlük bölümü iptal edilen Mertkent Yapı Kooperatifi'nin 48 yıldan beri süren hukuk mücadelesinden yorgun düşen 728 üyeden 196'sının şahsen ve vekaleten katılımıyla Cağaloğlu'ndaki TGC Burhan Felek Konferans Salonu'nda toplanan genel kurulu gerilimli bir ortamda gerçekleştirildi.
Üyelerden Av. Niyazi Paksoy başkanlığında Nebiye Petek Kurtböke ve Alâettin Bahçekapılı'dan oluşturulan divanın yönetiminde saygı duruşuyla bulunulmasıyla çalışmalarına başlayan genel kurulda üyeler, aradan geçen uzun süreye karşın, kooperatifin mahkeme süreçlerinin bir türlü sonuçlanmamasından doğan mağduriyeti gerilimli şekilde dile getirdi.
Kooperatifin yönetim kurulu faaliyet raporunu Başkan Prof. Dr. Ali Malik Gözübol okudu. Gözübol, İğneada'da Mert Gölü çevresini kapsayan alanın alınmasından önce de o zamanki sahiplerine "tapu iptal davası" açıldığını, davanın mülkiyet sahiplerinin lehine sonuçlandığını, böyle bir araziyi kooperatif adına alanların o zamandan beri mahkemelerde uğraştırıldığını dile getirerek, kıyı kenar çizgisi nedeniyle açılan dava konusunda bilgi verdi. Prof. Gözübol "yerel mahkemenin tapunun 655 dönümlük bölümünün iptaline karar verdiğini, bilirkişi raporlarına ve daha önceki mahkeme kararlarına aykırı olan bu olguyu istinafa taşıdıklarını, istinaf aşamasının sonucunu beklediklerini" vurguladı.
Gözübol şöyle dedi: "SİT alanı, Milli Park ve Kıyı Kenar Çizgisi sorunları ile malul bir arazi haline gelen mülkümüzün bu vasıfları ile yapılaşma olasılığı yoktur. Muadil bir hazine arazisi ile takası, geriye kalan imkan olarak kalmaktadır. 2 ayrı girişim yapılmış, olumsuz sonuçlanmıştır. Takas Kanunu kapsamında 1124 dekar arazinizin muadil bir hazine arazisi ile takası için, SİT alanı ve Milli Park engel olmadığı halde, Kıyı Kenar Çizgisi takasa engel teşkil etmektedir. Kıyı Kenar Çizgisinin düzeldilmesi mümkün olursa, arazimizin muadil bir hazine arazisi ile takası yönünde kooperatifimiz tekrar girişim yapacaktır. İç hukuk yolları bittiğinde malum olduğu üzere Anayasa Mahkemesi'ne başvuru hakkı doğmaktadır. Anayasa Mahkemesinin yakın zamanda bireysel başvuru sonucu, emsal niteliğinde bir arazi için oybirliği ile verdiği bir karar vardır. Ayvalık kumsalda, kıyı kenar çizgisinde yer aldığı için tapu iptali olan bir kooperatif arazisi için yapılan bireysel başvuruda Anayasa Mahkemesi oybirliği ile tapu iptaline 'hak ihlali' kararı vermiştir."
Yönetim Kurulu üyesi İsmail Soykan'ın 2023 Gelir ve Bilanço tablosunu Genel Kurul'a sunarken "bu yönetim ve denetim kurulunun özveriyle ve hiçbir karşılık almadan çalıştığını, bazı üyelerin gerçekliği olmayan iddialarla genel kurula katılan üyeleri olumsuz etkilediğini, böylesi tutumlardan büyük üzüntü duyduklarını" dile getirmesi üyelerin sessizliğe gömülmesine neden oldu.
Soykan, kooperatifin 2024 yılı gelir gider tablosunu üyelere açıkladı. Kira giderlerinin düşük olmasında mülk sahibi Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'yle kurulan iyi ilişkilerin etkisinin bulunduğunu, rutin harcamaların dışında yönetim ve denetim kurulu üyelerinin kooperatif hesabından "bir çay bile içmediklerini" dile getirdi.
Denetim raporunu okuyan kurul üyesi Alâettin Bahçekapılı da, yönetimin çalışmalarını ve harcamalarını titizlilikle incelediklerini, kural ve yasa dışı bir husus saptamadıklarını, kooperatif üyesi kişi için açılan alacak davalarının duyarlılıkla izlenmesi gerektiğini dile getirdi. Bahçekapılı, "2024 yılı sonunda kooperafi kasasında 41.191,39 TL, T.İş Bankası vadesiz hesabında 49.450.82 TL, Halk Bankası vadesiz hesabında 182.358,16 TL, Halk Bankası vadeli hesabında 11.841,824,42 TL, ortaklardan aidat alacaklarında 13,959,65 TL, İstanbul Yapı Kooperatifi Birliği'nden de 50 TL alacağı bulunduğu"nu açıkladı.
Üyelerden Mehmet Bilen, İlhan Ünal ve Av. Burç Emre Altıntaş söz alarak, arsa alımından bu yana geçen 48 yılda yol alamamanın kendilerini yorduğunu, umutsuzluğa sürüklediğini, yönetimin daha aktif olmasını beklediklerini, gerekiyorsa arazinin satışının da düşünülmesi gerektiğini ifade ettiler.
Av. Burç Emre Altıntaş Yönetim Kurulu Faaliyet raporunda belirtilen kooperatifın hukuksal mücadelesi ile ilgili hukuksal itirazlarını yaparak davalar hakkında kendi hukuksal bilgilerini ve üyelerden gelen soruları cevap verdi.
İlhan Önal da kooperatif tapu iptal davaları ve izlenmesi gereken yol hakkında düşüncelerini açıkladı. Kooperatif arazisinin satışının oylanmasını istedi. Divan başkanı müdahale ederek gündemde olmayan bir konunun oylanamayacağını açıkladı.
Mehmet Tevfik Bilen söz alarak kooperatif davaları ile ilgili izlenmesi gereken yol hakkında düşüncelerini ve itirazlarını belirtti.
Kübra Sivrikaya söz alarak, önce Burç Emre Altuntaş'ın dar bir çerçeveden baktığını belirtti arazimizin satın alınmasından doğan mağduriyette satan mı, yoksa devlet mi sorumludur diye sordu. Medeni Kanun'un 107. Maddesi doğrultusunda mağduriyet nedeniyle devletten bunu giderilmesinin talep edilebileceğini belirtti.
Yönetim Kurulu Başkanı Ali Malik Gözübol konuşmacıların bazı söylemler için cevap hakkını kullanarak, kısa bilgi verdi.
Kooperatif Avukatı Akın Akmanoğlu söz alarak kooperatifın hukuki davaları hakkında genel kurula bilgi verdi. Genel Kurul üyelerinden gelen sorulan cevapladı.
Divan Başkanı Niyazi Paksoy söz alarak Kooperatifın yönetimi ile ilgili kendi görüş ve düşüncelerini belirterek, hukuk mecrasından ayrılınnaması gerektiğini ve davaların sonuçlanmasından sonra çeşitli yollara başvurulması gerektiğini belirtti.
Devletin verdiği tapuya güvenerek alınan, ancak 48 yıldan beri hiçbir yatırım yapılamayan arazinin 655 dönümlük bölümünün tapusunun iptal edilmesi, süreç içinde sayıları 727'e inen üyeleri büyük üzüntüye ve umutsuzluğa sürüklediği ortamda kooperatifin gerçekleştirilen genel kurulunda Prof. Dr. Ali Malik Gözübol, Gündüz Alpman, M. Emin İzgi, İsmail Soykan, Prof. Dr. M. Namık Yalçın, Rafet Aksakal ve Prof. Dr. Semiha Arayıcı'dan oluşan Yönetim Kurulu'nun hazırladığı faaliyet raporuyla Alâettin Bahçekapılı, Hüseyin Fahri ve Prof. Dr. Emine Özden Cankaya'dan oluşan Denetim Kurulu'nun raporu oybirliğiyle ibra edildi.
Gizli oy açık sayın usuluyle yapılan seçimde yönetim kurulu asil üyeliklerine Prof. Dr. Ali Malik Gözübol, Prof. Dr. Semiha Arayıcı, Prof. Dr. Hayrettin Koral, Gündüz Akman, İsmail Soykan, Rafet Aksakal ve Ali Günhan Altınkaynak, Denetim Kurulu asil üyeliklerine de Alâettin Bahçekapılı, Hüseyin Fahri ve Uğur Özkul oyların tümünü alarak seçildiler.
Gündemde olan kooperatif tüzüğün yeni yasaya uydurulması, aidatın 200 liraya çıkarılmasından sonra, dilek ve temennilerle genel kurul toplantısına son verildi.
Haber ve görseller: BRT Yayın Grubu Genel Yönetmeni Alâettin Bahçekapılı
İlginizi Çekebilir