© BRT

Beylikdüzü Belediye Başkanı Çalık: Projelerimizi ‘İnsan İçin’ mottosuyla hayata geçirdik

Beylikdüzü, 1990'lı yıllarda kurulmuş ve yeni planlamasıyla hızla gelişmiş bir ilçesi İstanbul'un. Buranın, iki dönem üst üste seçilme başarısını göstermiş Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık ile bir araya geldik bir süre önce. Çalık, "Projelerimizi 'insan için' mottosuyla hayata geçiriyoruz" dedi görüşmemiz sırasında ve daha neler neler...

Beylikdüzü Belediye Başkanı Çalık: “Projelerimizi ‘İnsan İçin’ mottosuyla hayata geçirdik.”

İSTANBUL/BEYLİKDÜZÜ -Beylikdüzü, 1990'lı yıllarda kurulmuş ve yeni planlamasıyla hızla gelişmiş bir ilçesi İstanbul'un.  400 bine yaklaşan nüfusu, 36 km2 yüzölçümü, gecekondu yerleşimi neredeyse bulunmayan, bir araştırmaya göre nüfusunun yüzde 40'ı üniversite mezunu olan toplu konutların ve lüks sitelerin bulunduğu bir ilçe Beylikdüzü. Buranın, iki dönem üst üste seçilme başarısını göstermiş Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık ile bir araya geldik bir süre önce. Çalık, "Projelerimizi 'insan için' mottosuyla hayata geçiriyoruz" dedi görüşmemiz sırasında ve daha neler neler... 

    Kent plancısı ve Beylikdüzü yerleşmelerinin plan müellifi olarak bölgeyi çok iyi bilen, geliştirdiği projelerle örnek oluşturan Çalık'tan Ataşehir'e geldiği sırada “görüşme talebimiz” oldu. Kısa süre sonra özel kaleminden gün ve saat bildirildi. Gittiğimizde,  odasının önünde onlarca kişi vardı, görüşmeyi bekleyen. Tam da söylenen saatte gittiğimiz için hemen içeri alındık. Sıcak ve içten bir karşılama oldu.

       “Zamanın kısıtlı” “bekleyenlerin çok” olmasını dikkate alarak, olabildiğince hızlı bir şekilde tanıttım kendimi. “Yerdeş olmak" nedeniyle konu çok uzaklara yöneldi. Hazırladığım bilgi notlarını görünce “söyleşmeye başlarsak günü bitiririz” deyince, görüşmeye girmeden önce  bekleme odasında gördüğüm Beylikdüzü Bülteni'nin yeni sayısını gösterdim ve “aslında soracaklarımın çoğu sizin derginizin yeni sayısında sorulmuş size ve yanıtlamışsınız uzun uzun. Ben bu söyleşiyi sahiplenip yayımlamaya razıyım, siz de izin verirseniz” dedim. Saatine baktı; “Karadeniz zekâsı ve pratikliği” dedi hafif gülümseyerek. “Amerika'yı yeniden keşfetmeye gerek yok. Söylenmişi, yazılmışı görmezden gelmemek gerek. Aktarmak yeterlidir, daha geniş kitlelere ulaşması için.” Bu yaklaşımımla üzerindeki zaman baskısını hafiflettiğimi duyumsadım. “Soracağın başka hususlar varsa, kapım her zaman açık, bilesin.” dedi. 

     Yaşamımızın kesişen birikimlerinden, yaşanmışlıklardan, gözlemlerden, ortak çalışma olanaklarından söz ettik. Armağan kitap değiş tokuşunun ardından “yeniden görüşmek dileğiyle” yolcularken beni, odasının kapısında bekleyenlerin gözlerindeki ışıltı belli ediyordu, bir gazeteci ile bir belediye başkanının zamanı bunca iyi kullanmasından memnun olduklarını.  

 “YARININ ÖNCÜSÜ BEYLİKDÜZÜ OLACAK” - 1

“Beş yıldır olduğu gibi önümüzdeki dönemde de; bilimde, teknolojide, yeşil alanda, eğitimde, afetlere hazırlıkta, sporda, dayanışmada, kültür ve sanatta Yarının Öncüsü Beylikdüzü olacak.”

     Beylikdüzü Bülteni'nin bu sayısında 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimi'nde büyük bir oy farkıyla yeniden belediye başkanı seçilen, Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık ile birlikteyiz. Beylikdüzü'nde ilk kez üst üste iki dönem seçilerek ilçe tarihine geçen Mehmet Murat Çalık aynı zamanda bir şehir plancısı. Aslına bakarsanız Mehmet Başkan'ın Beylikdüzü ile tanışıklığı 1998 yıllarına dayanıyor. Kendisi Beylikdüzü'nün plan müellifi. Yani deyim yerindeyse Beylikdüzü'nün kuruluşundaki planlarda imzası olan bir isim. Görev yaptığı dönemde oldukça başarılı projelere imza atan Mehmet Başkan'ın yeni döneme ilişkin de oldukça büyük planlamaları var. Şimdi sözü kendisine bırakıyoruz ve Beylikdüzü'nün yeni geleceğini kendisinden dinliyoruz... 

-Başkanım ilk olarak geçtiğimiz 5 yılın bir değerlendirmesini istesek sizden. Geride bıraktığımız dönemde hangi projelere imza attınız? Ve sizin için en çok önem taşıyan projeniz hangisi oldu?  

   -Beylikdüzü'nde 5 yıldır birlik ve beraberliği koruyarak ortak çabayla, siyaset üstü ve katılımcı bir yaklaşımla tüm komşularımızın yanında olduk. Projelerimizi "insan için" mottosuyla hayata geçirdik. Beylikdüzü'nün kaynaklarını yine bu kentin insanlarına harcadık. Herhangi bir kişi, aile ya da grubu hiçbir zaman ayrıcalıklı duruma getirmedik. Bizim çılgın projelerimiz; halkın faydasına olan, çözümler üreten projeler oldu. Önümüzdeki 5 yılda bu anlayışla birlikte kenti yönetmeye devam edeceğiz. 

   

  Bir ailede çocuk ve kadınlar mutluysa toplum da mutludur. Çalışma arkadaşlarım ve ben her zaman bunu göz önüne alarak çocukları, gençleri ve kadınları önceleyen projeleri hayata geçirdik. Benim en önem verdiğim projelerin başında Beslenme Saati projesi geliyor. "Yoksulluk bir çocuğun kaderi olamaz" diyerek başlattığımız projede Beylikdüzü'ndeki ihtiyaç sahibi her çocuğun bir öğün sağlıklı gıdaya ücretsiz erişebilmesini amaçladık. Projemiz ilk günden bu yana da tüm Türkiye'ye örnek oldu. Birçok büyükşehir belediyesinin yanı sıra il ve ilçe belediyeleri de projemizi hayata geçirdi. Bir sosyal adalet projesi olan "Beslenme Saati" projesini devlet politikası olana kadar uygulamaya devam edeceğiz. Aksamasına asla tahammülüm olmayan tek proje Beslenme Saati projemiz diyebilirim. Diğer çalışmalarımız aksayabilir ama bu projemiz asla aksamayacak. O çocuklara her gün bu gıdaları gidecek. O çocuklar arkadaşlarının yanında asla mahcup olmayacak. Arkadaşları teneffüste yemek yerken onlar hüzün dolu gözlerle bakmayacak. Bugüne kadar 470 bin paketi çocuklara ulaştırdık ve yaklaşık 45 milyon TLIik bir sosyal destek sağladık. Okulların açılmasıyla birlikte uygulamamız kaldığı yerden devam edecek. 

    (Devam edecek)

Söyleşi : Tutku Talınlı / Beylikdüzü Bülteni 2024

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER