© BRT

Aile hekimleri 3. kez iş bıraktı

Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'ne karşı 3. kez iş bırakan ASM çalışanı sağlık emekçileri Sağlık Bakanlığı’na "eziyet yönetmeliğini geri çekin" çağrısını yineledi.

 

 

Aile sağlığı merkezi (ASM) çalışanı aile hekimi, ebe ve hemşireler, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'ne karşı 3. kez iş bıraktı. Yurt genelinde iş bırakan ASM çalışanı sağlık emekçileri Sağlık Bakanlığı’na ‘eziyet yönetmeliği’ni geri çekin çağrısını yineledi.

10 Ocak’a kadar 5 gün boyunca iş bırakacak olan ASM çalışanlarına 8 Ocak’ta tüm sağlık kurumlarındaki sağlık emekçileri de iş bırakarak destek verecek.

Haftanın ilk günü başlayan iş bırakma eylemleri nedeniyle ASM’ler boş kaldı. Yurttaşlar da aile hekimlerinin kendilerine önceden duyurduğu iş bırakma eylemleri nedeniyle ASM’lere gelmedi.

İSTANBUL: PARA İÇİN DEĞİL ONURUMUZ İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ

İstanbul'da eylemin ilk günü Çemberlitaş'taki İl Sağlık Müdürlüğü önünde toplanan sağlık çalışanları, "Eziyet yönetmeliğini istemiyoruz" pankartı eşliğinde bir basın açıklaması yaptı. İstanbul Tabip Odası önünden İl Sağlık Müdürlüğü'ne yürüyen sağlık çalışanları, "Bakan istifa" sloganlarıyla taleplerini dile getirdi.

Basın açıklamasını İstanbul Aile Hekimliği Genel Sekreteri Sercan Ahmet Uluç okudu. Sağlık Bakanlığı'nın, tepki çeken yönetmelik için "üç maymunu oynadığını" belirten Uluç, "Bakanlık, bizimle inatlaşıyor ve resmi hesaplarında meslektaşlarımızın paylaşımlarına sokak ağzıyla cevap veriyor. Bu tutum devlet ciddiyetinden tamamen uzak" dedi.

Uluç, sağlık çalışanlarının ekonomik ve çalışma koşullarının gelişmiş ülkelerle kıyaslanamayacak düzeyde olduğunu belirterek, "OECD ülkeleri standartlarına ulaşmayı hedefliyorsanız, önce hekime düşen hasta yükünü ve sağlık çalışanlarının refah düzeyini arttırmanız gerekir. Ancak bunun yerine, daha az hekimle daha fazla iş yapılmasını talep eden bir zihniyetle karşı karşıyayız" ifadelerini kullandı. ASM'lerdeki hemşire ve ebe eksikliğinin giderilemediğini vurgulayan Uluç, fiziksel koşulların da gelişmiş ülke standartlarının çok altında olduğunu söyledi.             

Bakanlığın talepleri karşılamaması halinde iş bırakma eylemlerinin süreceğini vurgulayan Uluç, halkın kendilerine verdiği desteğe teşekkür ederek, mücadelelerinin toplum sağlığını korumak için devam edeceğini açıkladı.

“BOZUK OLAN SİSTEM DAHA DA BOZULACAK”

Ortak açıklamanın ardından sağlık meslek örgütleri tek tek söz aldı. İstanbul Tabip Odası Başkanı Osman Küçükosmanoğlu, "Sağlık sistemimiz bozuk ve bu yönetmelikle daha da bozuk hale gelecektir" dedi. Küçükosmanoğlu, Sağlık Bakanı'nın hasta başvuru sayısı ve yapılan tetkik sayısıyla övünmesini eleştirerek, "Sağlığın iyi olması hasta başvuru sayısının yüksekliğiyle ölçülmez. Sağlık; bebek ölüm hızı, aşılama oranları, anne ölüm oranı ve sağlıklı suya erişim gibi kriterlerle ölçülür. Bu alanlarda iyiyiz diyebilir misiniz?" ifadelerini kullandı.

“BU YÖNETMELİK BİR EZİYET HALİNE GETİRİLMİŞTİR”

SES Şişli Şube Eş Başkanı Fadime Kavak Sevim de soğuk hava koşullarına rağmen seslerini duyurmak için bir araya geldiklerini belirterek, "Bu yönetmelik, halk için de sağlık emekçileri için de çözüm değildir. Derhal geri çekilmelidir" dedi.

Bakanlığın sosyal medyada yönetmeliği savunma çabalarına dikkat çeken Sevim, "Biz gerçekleri ortaya koyuyoruz. Bu yönetmelik bir eziyet haline getirilmiştir. Maaş kesintisi tehditleriyle üzerimizde bir kılıç gibi sallanıyor" ifadelerini kullandı. Sevim, Sağlık Bakanına seslenerek, "Bir hekim olarak, gerekli bir ilacı hastanıza yazmanız engellenseydi siz ne yapardınız? Hipokrat yemini etmiş biri olarak bunu kabul edebilir misiniz?" diyerek, tepki gösterdi.

Açıklamaların ardından konuşma yapan aile hekimi Murat Çelikalp, istifasını açıkladı. Konuşmasına gözleri dolarak başlayan Çelikalp, istifasını sessizce vermeyi planladığını, ancak arkadaşlarına ve hastalarına bir veda borcu hissettiği için konuşmaya karar verdiğini belirtti. Çelikalp, "Ben Almanya ya da Kanada'da değil, bu ülkede hekimlik yapmak istiyorum. Çok üzgünüm, böyle olmamalıydı" ifadelerini kullandı.

“BU SİSTEMİ SONA ERDİRİN”

Çelikalp, sağlık sisteminin hekimleri ve hastaları karşı karşıya getiren uygulamalarla dolu olduğunu belirterek, hasta memnuniyetine göre puanlama sistemine tepki gösterdi: "Antibiyotik yazmazsam hasta memnuniyet puanım düşecek endişesiyle hareket etmek istemiyorum. Biz hekimler, hastalarımızı seviyoruz ve bu ülkenin çocuklarıyız. Lütfen bizi halkla karşı karşıya getiren bu sistemi sona erdirin. Biz bu sokaklarda büyüdük, top oynadık. Ancak bu sistem bizi birbirimize düşmanlaştırıyor."

Hasta Yönetim Platformu (HYP) ve performans baskısı nedeniyle mesleğini hakkıyla yapamadığını, sistemin hekimleri tükettiğini söyleyen Çelikalp, "Biz hekimler tükenmiş durumdayız. Lütfen bizi tüketmeyin. Artık bu son bulsun" diyerek, Sağlık Bakanlığına ve yetkililere seslendi.(İstanbul/EVRENSEL)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER